Hoppa till sidans innehåll

DM 1938


Tävlingsreferat från en lokaltidning måndagen den 15 september 1938

Strålande orienterings-DM vanns suveränt av Nils Alenius. AIS lagsegrade

Krävande Köla-terräng fällde huvudfavoriterna. Bra arrangemang

1938 års Värmländska orienterings-DM blev just den stiliga och ståtliga tävling som arrangören Gunnarskogs IK velat ha den till. Dagen lämnade ingenting övrigt att önska ifråga om yttre auspicier. En sommarlikt värmande sol sken från en klarblå himmel och gjorde dagen till en solskensdag. i dubbel måtto ty de idrottsliga prestationerna stodo i god proportion till det granna vädret och därför kan man också tryggt påstå att succén blev fullständig.

Nils Alenius, den sympatiske Tyr-orienteraren, blev dagens segerherre efter ett lopp som får betraktas som en fullträff. 14 minuters segermarginal bevisar detta. Men fört Västvärmland blev det också en glädjens dag. Individuellt gjorde några AIS-pojkar granna insatser och därmed bärgades ett värdefullt lagpris. Och ändå hade inte Gunnarskog någon av sina bästa dagar, utom som arrangör förstås.

På slaget åtta äntrade tävlingsledaren "Posten" Karlsson en buss på torget i Arvika, där samlingen skedde och meddelade instruktioner för dagens tävling. Sedan bar det iväg ut ur staden västerut. Den vägen hade man nog inte räknat med och när ledarbilen sedan tog Skillingmarksvägen uppe vid Köla kyrka, började man litet var undra vart det skulle bära i väg. Inte skulle väl dagens tävling avgöras i den oerhört svåra Skillingmarksterrängen? Förbi Adolfsfors gick färden, men någon kilometer bortanför kommenderades plötsligt halt mitt i vilda skogen. Nåja, en liten närmare rekognosering gav snart vid handen att vi hade civilisationen alldeles inpå oss. Grannerud upplyste kartan om att trakten hette och det var en ny plats även för de västvärmländska deltagarna. Av kartan förstod man också att tävlingen skulle sätta vederbörande på hårda prov. Ja, så gick starten i vederbörlig ordning och vi begav oss till den idealiska målplatsen vid Erlingsrud vid sjön Hugn, där damerna redan börjat komma i mål när vi anlände. Asta Sjökvist, OK Djerf, hade redan hunnit korats till dagens damklass-segrare. En jämn ström av juniorer fortsätter och Pelle Alenius, Ulfsby, leder från början i särklass. Men "Posten" John …? Jo då, han kom, men alldeles för sent och han har bommat alla kontroller och dessutom läst fel på kontrollangivelsen en gång meddelar han.

Förste man på långa banan låter vänta på sig, men strax efter halv 12-slaget är Nils Alenius OK Tyr i mål. Hans tid är god och under den beräknade idealtiden. Nära timmen förflyter innan nästa på långa banan kommer och man börjar ana att Tyraren haft en fullträff och kommer att bli svår att straffa. Både Ralph Newborg och Hjukström och de andra storhejarna komma också för sent och man börjar sätta sitt hopp till en stor sensation, så vitt inte segern skall bli Alenius. Men ingen sensation inträffade. Alenius vann och Kåre Paulsen, AIS, blev säker tvåa och i sista stund rusar en annan AIS:are Bertil Andersson i mål på förnämlig tid, men liksom Paulsen omkring kvarten efter Alenius.

Dagens prestation gjorde den trevlige Tyraren i suverän stil, men dagen blev en västvärmländsk triumf och i första hand för AIS, som genom Bertil Andersson räddade lagsegern. Annars hade OK Tyr tagit också den tredje man i AIS var Tord Schröder som var total femma.

De största trupperna hade anmälts av OK Djerf med 34, AIS med 32, OK Tyr med 27 och Gunnarskog med 21 tävlande.

 

Kontrolldefinitioner

Att plocka ihop flera banor med gemensamma kontroller brukar sällan vara så synnerligen välgörande för kvalitén och när "Posten" Karlsson och Ragnar Magnusson givit sig på och även lyckats med att på ett relativt litet område lägga in inte mindre än fyra banor, så är väl detta mera undantaget som bekräftar regeln. Systemet kräver en högt uppdriven vaksamhet hos männen ute på kontrollplatserna och bara den möjligheten att ett misstag kan ske, bör göra att man i fortsättningen tänker sig för både en och två gånger innan man upprepar det.

Därmed är inte klander riktat mot någon av banorna, tvärtom tycks man överlag endast ha goda vitsord at ge dem. Löparna fingo sitt och orienterarna sitt och då bör belåtenheten vara allmän. Och den allra bästa överraskningen var att vätan inte var hälften så svår som man föreställt sig att den borde vara efter den senaste tidens ständiga regnande. Starten skedde vid vägen cirka 600 m väster "T" i Torgilsrud med första kontrollen för samtliga de manliga banorna vid sydspetsen av Igeltjärn. Härifrån fortsatte de två längsta banorna till tjärnet 100 m norr första "å" i Skålldråga där seniorklassen fortsatte till torpet 800 m söder "L" i Långlandet. Senior- och oldboysklasserna möttes åter vid något som på kontrollangivelsen betecknades med "Terrängpartiets nordspets 60 m söder tjärnet 300 m sydväst "M" i Mörttjärn." denna angivelse är kanske den enda berättigade anmärkningen man kan göra mot banan. Det skall vara klara bestämda order och med det ringa avstånd som skilde kontrollpunkten från tjärnet, hade inte tävlingen blivit ett dugg för lätt, om tjärnet hade fått bilda bakgrund för den röda skärmen. När man kommer trött och utschasad till en kontroll, är man ju inte så synnerligen pigg på att lösa rebusar, hur enkla dom än äro. Här stötte juniorklassen åter till och likaså äldre oldboysklassen varefter kosan för samtliga ställdes till sista kontrollen torpet väster "G" i Gryttved, varifrån det endast var 1000 m kvar till målet vid "E" i Erlingsrud.

Damernas bana gick från torptecknet 700 m väster "i" i Torgilsrud till kontrollerna vid "terrängpartiets etc." och Gryttved samt målet. Damernas bana mätte 5 km, medan övriga voro respektive 12,5, 9 och 7 km.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:22 Skribent: Andreas Blomgren

Om OK Hierne

Vi är klubben som ingen vet varifrån vi kommer och med namnet som ingen kan uttala? Inte alls. Vi kommer från Koppom i västra Värmland, och Hierne uttalas "Järne". Vi har funnits sedan 1948.

 

Postadress:
OK Hierne - Orientering
Andreas Blomgren, Solberga Nolarstuga 1
67398 Koppom

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info